U bevindt zich op: Home/Inwoners/Afval/Afvalinzameling/Informatie over afvalsoorten/ Luiers en incontinentiemateriaal

Luiers en incontinentiemateriaal

Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om  incontinentiemateriaal en luiers gratis gescheiden in te leveren in Buren, Culemborg, Maasdriel en West Maas en Waal. In de gemeenten Tiel, West Betuwe, Neder-Betuwe en Zaltbommel was dit al mogelijk sinds 2022. Zo beperken we het restafval nog meer in de hele Avri-regio. 

Gebruik uw afvalpas
Om de containers voor luiers en incontinentiemateriaal te openen gebruikt u uw Avri-afvalpas. Deze werkt op al deze containers in uw eigen gemeente. Heeft u nog geen Avri-pas? Vraag deze dan aan.

Speciale inzamelzak of eigen zak?
Gebruik voor deze container de speciale inzamelzak, gratis verkrijgbaar bij diverse supermarkten, apotheken en drogisterijen. Kijk hier welke winkels de inzamelzakken verstrekken. De zakken zijn doorzichtig zodat de verwerker goed kan zien wat er in de zak zit. Zit er te veel ander materiaal in dan luiers of incontinentiemateriaal dan is er een kans dat het afval toch als restafval moet worden verbrand. Eigen zakken gebruiken mag ook, als deze maar doorzichtig, stevig en goed afsluitbaar zijn. Dit voorkomt geuroverlast.

Waar staan containers in uw gemeente? Waar haalt u de afvalzakjes?

Kosten
U betaalt niet per inworp voor het weggooien van luiers en incontinentiemateriaal. De kosten voor het apart inzamelen worden verrekend via de afvalstoffenheffing.

Ik heb geen afvalpas
Woont u in het buitengebied en hebt u geen afvalpas? Klik hier voor het aanvraagformulier.

Meer weten?
Kijk hier voor meer veelgestelde vragen.

dit hoort bij luiers en incontinentiemateriaal


  • Luiers
  • Incontinentiemateriaal

Gebruik hiervoor de speciale inzamelzak. Deze kunt u gratis ophalen bij diverse supermarkten, apothekers en drogisterijen.

dit hoort niet bij luiers en incontinentiemateriaal


 

Dit hoort bij het restafval:

  • Maandverband en tampons (deze zijn van een ander materiaal gemaakt en kunnen helaas nog niet worden gerecycled) 
  • (Latex) handschoenen
  • Billendoekjes
  • Bed-onderleggers
  • Stomazakken

Dit geeft u af bij de apotheek of de milieustraat:

  • Medicijnen
  • Naalden (in de speciale naaldenbeker)

Wat wordt er mee gedaan?


Alle luiers en incontinentiemateriaal worden naar afvalverwerker ARN gebracht die het luierafval verwerkt tot granulaat. Van dat granulaat worden nieuwe kunststofproducten worden gemaakt zoals bloempotten. De rest is grondstof voor biogas. Op de website www.vanluiernaargrondstof.nl is hier meer informatie over te vinden.

De gescheiden inzameling van incontinentiemateriaal en luiers zorgt voor minder restafval. De verwerking van een ton luierafval leidt tot een lagere CO2-uitstoot dan het verbranden van een ton restafval. In 2022 was het verschil 964 kg CO2 per ton.

Naar boven

PDF-bestanden kunt u openen met onder meer het gratis programma Adobe Acrobat Reader.

Deel deze pagina opLinkedIn