Oude medicijnen en injectienaalden
U kunt oude medicijnen en injectienaalden bij uw apotheek of apotheekhoudende huisarts inleveren of bij een milieustraat van Avri. U vindt hier een lijst met deelnemende apotheken (pdf, 47 KB).
Spoel uw oude medicijnen niet door via toilet of gootsteen. Stoffen uit de medicijnen komen zo via het riool terecht bij de rioolwaterzuivering. Slechts een deel van deze stoffen kan daar worden afgebroken en gezuiverd. Uiteindelijk komen ze terecht in rivieren en sloten waar ze schade aanrichten aan het milieu.
Doe uw oude medicijnen ook niet bij het restafval. Wanneer u ze bij de apotheek of milieustraat brengt zorgt Avri ervoor dat ze op specialistische en verantwoorde wijze verwerkt worden. Ook flesjes met vloeistoffen kunt u inleveren.
Injectienaalden kunnen veilig worden ingeleverd in naaldenbekers, die gratis bij apotheken en milieustraten te verkrijgen zijn.
Kartonnen verpakkingen mogen niet worden ingeleverd. Deze kunt u zelf bij het oud papier doen. Ook in verband met privacy is het handig om de verpakking en het etiket van de medicijnen te verwijderen.
Schade aan het milieu
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sommige waterdieren reageren op restanten van geneesmiddelen. Bijvoorbeeld doordat zwemgedrag, voedingsactiviteit en seksueel gedrag wordt verstoord. Ook is bekend dat deze stoffen nadelige effecten kunnen hebben op de organen van sommige waterdieren. Waterschap Rivierenland heeft de afgelopen jaren op diverse plekken metingen uitgevoerd, zowel bij rioolwaterzuiveringsinstallaties als in sloten en rivieren. Hierbij werden diverse veel gebruikte geneesmiddelen aangetroffen, zoals antibiotica, bètablokkers en antidiabetica. Hoewel de meeste medicijnresten via de urine in het riool komen, komt een deel ook door wegspoeling via toilet of gootsteen in het riool terecht.