U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Op zoek naar oplossing voor lachgasproblematiek

Bron afbeelding: NVRD

Per januari 2023 heeft de landelijke overheid lachgascilinders verboden. Daarmee kwam ook een einde aan de inzameling van deze cilinders via het statiegeldsysteem. Sindsdien worden grote aantallen lachgascilinders gedumpt, vaak in de openbare ruimte en in het restafval. Dit leidt tot grote problemen in de afvalverwerking. Gemeenten en inzamelbedrijven krijgen hierdoor te maken met veiligheidsissues en extra kosten, waarvoor ze tot nu toe geen compensatie krijgen.

De lachgascilinders kunnen ontploffen als ze in de vuilniswagen of afvalverwerkingsoven terechtkomen. Dat zorgt voor grote schade aan de apparatuur én risico op letsel bij de betrokken medewerkers. Gemeenten en inzamelbedrijven draaien nu op voor hoge kosten voor het inzamelen en sorteren van de cilinders en het repareren van materieel. De bedragen lopen inmiddels op tot enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Vooralsnog geen financiële steun
Sinds het verbod overlegt de afvalbranche met het Rijk over een oplossing voor de lachgasproblematiek. De branche vraagt onder andere om financiële steun voor de betrokken organisaties. Ook wordt gepleit voor een Europese aanpak om de invoer van illegale lachgascilinders tegen te gaan. In april liet politiek Den Haag weten dat de financiële steun er niet komt. Een zware tegenvaller voor de afvalsector.

Mogelijke oplossingen
De NVRD hoopt nog steeds dat de politiek haar mening bijstelt. Op aandringen van de branchevereniging organiseerde de Tweede Kamer op 20 juni een Rondetafelgesprek over dit onderwerp. Alle deelnemers waren het erover eens dat er snel een oplossing moet komen. Het is nu aan het nieuwe kabinet om hier een vervolg aan te geven.
Mocht dit niet leiden tot het gewenste resultaat, dan overweegt de NVRD een verkenning te doen naar een juridische procedure tegen de staat. Met als doel: via de rechter alsnog een financiële tegemoetkoming afdwingen. Voordat de NVRD zo’n ingrijpende stap zet, zal de vereniging eerst bij de gemeenten en inzamelaars polsen of hiervoor voldoende steun is.

Op 20 juni jl. verscheen er een artikel van Omroep Gelderland, waarin de NVRD het probleem van de lachgascilinders aankaart.


Deel deze pagina opLinkedIn