U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Schone Grondstoffenaanpak: communicatiecampagne op stoom, wijkaanpak werpt vruchten af

Eind vorig jaar is Avri gestart met de Schone Grondstoffenaanpak, bedoeld om inwoners in Rivierenland bewust te maken waarom afval scheiden belangrijk is en ze vervolgens te helpen om dit (nog) beter te doen. Want afval dat goed wordt gescheiden, kan een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe materialen en producten. Avri voert sinds juni een brede communicatiecampagne en gaat hiervoor de wijken in. De resultaten van de wijkrondes zijn opnieuw veelbelovend.

Communicatiecampagne 
Op 4 juni is de brede communicatiecampagne ‘Rivierenland Geeft Door’ gestart. De campagne legt uit waarom het belangrijk is om afval goed te scheiden en laat zien hoe afval een tweede leven krijgt. Avri en de gemeenten voeren deze langlopende campagne samen uit met de inzet van allerlei communicatiemiddelen, van sociale media tot advertenties en posters. Op de speciale campagnewebsite www.rivierenlandgeeftdoor.nl staan veel tips over goed afval scheiden en delen inwoners hun ervaringen. Ook op Facebook, Instagram en LinkedIn zijn verschillende uitingen te vinden, zoals het Geef het door-filmpje

Wat staat op de planning? 
Naast het verder vullen van de website met ervaringen van inwoners en filmpjes die de weg laten zien van inzameling naar verwerking, staat er nog meer op de planning. Denk aan advertenties op sociale media om nog meer inwoners van Rivierenland aan te spreken. Ook komen er posters op de Avri-voertuigen die elke dag in de wijken rondrijden en wordt de campagne meer zichtbaar in de lokale media. 

Wijkaanpak 
Tijdens de wijkrondes controleren zogenoemde voorlopers de PDB-containers voordat ze worden geleegd. Inwoners van de wijk ontvangen een paar weken eerder een mailing met uitleg waarom Avri dit gaat doen én een mini-afvalwijzer met informatie over wat in welke container moet.  
Op drie momenten meet Avri de vervuiling van het PDB in de wijk: een 0-meting drie weken vooraf, een 1-meting drie weken na het voorlopen en een 2-meting na een halfjaar. Waar nodig laten de voorlopers tijdens het controleren een containerhanger achter. Een witte hanger met tips hoe het beter kan, een rode voor containers met te zware vervuiling, waardoor deze niet worden geleegd. Inmiddels zijn zes wijken al drie keer bezocht. Aan het eind van dit jaar zal dit voor twaalf wijken in het werkgebied van Avri het geval zijn. 

Positieve resultaten 
Er zijn intussen meer resultaten van de wijkaanpak bekend. De intensieve aanpak in de wijken waar de meeste vervuiling in het afval wordt aangetroffen, begint zijn vruchten af te werpen. Door de verstuurde informatie, het voorlopen en de contacten met inwoners op straat daalt de vervuiling met 10 tot 25%. Behalve de genoemde wijken in bovenstaande tabel, komen dit jaar nog de volgende wijken aan de beurt: Hertogenwijk (Tiel), Ochten en De Vergt (Zaltbommel). 

Hoopgevende cijfers, hoewel de percentages nog boven de afkeurgrens van 15% zitten. De lichte terugval na een halfjaar is in lijn met ervaringen elders in het land. Nu is het zaak om in te zetten op verdere daling van de vervuiling door aandacht te blijven geven aan deze wijken. Dat kan bijvoorbeeld met flitsbezoeken en gerichte communicatie. 


Deel deze pagina opLinkedIn