Het duurt momenteel wat langer voordat ons Klantcontactcentrum u telefonisch te woord kan staan of kan reageren op uw e-mail. Bedankt voor uw geduld.

U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Afval scheiden een dagelijkse gewoonte voor het milieu

Inwonersonderzoek Avri naar afval scheiden

Inwoners van de 8 gemeenten in Rivierenland vinden het milieu de belangrijkste reden om afval te scheiden. Het is voor bijna iedereen een dagelijkse gewoonte. Van alle afvalsoorten scheiden zij papier het meest en textiel het minst. Dat blijkt uit een groot inwonersonderzoek dat Avri dit voorjaar uitvoerde om meer inzicht te krijgen in hoe inwoners afval scheiden. Pieter Neven, voorzitter van het Algemeen Bestuur van Avri, is blij met de resultaten.

Avri vroeg inwoners via een online enquête in april en mei naar hun mening over afval scheiden. Inwoners spelen een belangrijke rol in het aanleveren van schone grondstoffen: Hoe beter afval gescheiden wordt, des te meer grondstof er van gemaakt kan worden.

Vervuiling afvalstromen
Toch wijzen onderzoeken uit 2021 uit dat de vervuiling van de ingezamelde grondstoffen in Rivierenland nog fors is. In bijvoorbeeld plastic verpakkingen, drinkpakken en blik zit een kwart afval dat er niet in hoort. Afvalverwerkers kunnen het afval dan minder goed of helemaal niet recyclen tot grondstof. En omgekeerd bestaat restafval voor een aanzienlijk deel uit afval dat nog prima bruikbaar is als grondstof. De hoeveelheid restafval neemt in 2022 weer af, onder meer omdat mensen weer minder thuiswerken en dus thuis minder consumeren. Textiel- en papierafval zijn bovendien minder vervuild met ander afval dan het jaar ervoor. “Dat is goed nieuws en een compliment waard aan alle inwoners die elke dag weer hun best doen om hun afval goed te scheiden”, aldus voorzitter Pieter Neven.

Zeer hoge deelname enquête
De resultaten worden gebruikt om inwoners te helpen hun afval nog beter te scheiden. In totaal 6.116 inwoners vulden de enquête in, een zeer hoge respons. De meesten reageerden op een oproepje via de Avri-app. Daarnaast namen nog eens 55 inwoners deel aan een van drie vervolgbijeenkomsten.

Overgrote meerderheid scheidt afval
De meeste inwoners die de enquête invulden scheiden hun afval. Zij zeggen papier het meest (94%) en textiel het minst (64%) te scheiden. Bij jongeren is dat minder: Slechts 45% van jongeren in de leeftijd van 18-29 jaar scheidt textiel. Over het geheel genomen scheiden vijftigplussers alle afvalsoorten beter.

Milieu belangrijkste reden
De belangrijkste reden om afval te scheiden is het milieu: voor 68% van de deelnemers is dat het geval. In Culemborg vindt maar liefst 74% het milieu belangrijk, in Neder-Betuwe is dat met 64% het laagste van alle 8 gemeenten. Bewoners van laagbouw zijn meer overtuigd van afval scheiden voor het milieu (69%) dan inwoners van hoogbouw (56%). Dat geldt ook voor vijftigplussers (73%) in vergelijking met 18-29-jarigen (55%). Stankoverlast is voor 14% de belangrijkste reden om afval niet te scheiden. Onvoldoende ruimte in huis is voor 30% van de hoogbouwbewoners reden om niet (alles) te scheiden.

Een dagelijkse gewoonte
Afval scheiden is voor 95% een dagelijkse gewoonte. Het eerst opsparen en dan wegbrengen doet 80% van de inwoners. Al bij het boodschappen doen letten op de verpakking, is voor een minderheid (37%) een gewoonte. Dat is best een aanzienlijk deel, maar van alle tips de minst gebruikte. Minstens de helft van de inwoners heeft voorzieningen om afval in huis te scheiden. Dit geldt vooral voor een mand of bak voor papier en karton. Maar wel minder voor een aanrechtbakje om klein afval alvast voor te sorteren.

Bezoek aan de milieustraat
33% van de inwoners bezoekt de milieustraat een keer per drie maanden, 28% een keer per half jaar. In de gemeenten Neder-Betuwe, Tiel en West Maas en Waal gaan meer inwoners vooral halfjaarlijks Van alle gemeenten heeft 5% de milieustraat nog nooit bezocht. In Neder-Betuwe is dat aandeel met 12% het hoogst, in Culemborg het laagst (1%).

Informatie vinden over afval scheiden
Bijna iedereen kent de Avri-app en www.avri.nl. Inwoners geven de voorkeur aan de Avri-app als ze informatie nodig hebben, gevolgd door de website. Maar weinig mensen (4%) maken gebruik van sociale media voor hun informatie over afval scheiden. Als inwoners informatie zoeken, is dat vooral voor de ophaaltijden en waar afval in moet. De informatie die men zoekt wordt meestal gevonden (37% altijd, 49% vaak).

Tevreden over ondersteuning
Een meerderheid vindt dat Avri hen voldoende helpt bij het scheiden van afval. De meningen zijn verdeeld over wat Avri kan doen om hen beter te informeren. Deelnemers die Avri persoonlijk sprak hebben behoefte aan meer duidelijkheid. Goed afval scheiden is ingewikkeld, vinden ze. Sommigen willen graag weten wat er precies met afval gebeurt.

Beter dan gedacht
Een gemiddelde inwoner biedt jaarlijks 85 kilo restaval aan bij Avri. Dat is beduidend lager dan wat inwoners zelf inschatten: bijna 109 kilo per jaar. Inwoners doen het dus beter dan zij zelf denken.

Op de vraag bij welke afvalsoort producten horen wijzen veel deelnemers aan de enquête de verkeerde soort aan voor chipszakken (64%), gebroken wijnglazen (73%), plastic speelgoed (42%), gebruikte afhaalpizzadozen (48%), hondenpoep (34%) en nylon theezakjes (46%).

Factsheet

 


Deel deze pagina opLinkedIn